Een klimaatadaptieve tuin

Leg een duurzame tuin aan in Hoef en Haag

Nu je overweegt een woning in Het Dorpshart kopen, droom je vast wel eens weg over je nieuwe interieur. Waar komt de bank? Welke kleur komt er op de muur en wat voor vloer ga je kiezen? Misschien heb je ook al nagedacht over de inrichting van je nieuwe tuin. Heerlijk in strandstijl, zodat je lekker kunt loungen op warme dagen. Of juist romantisch, met veel bloemen en struiken. Wat je ook kiest: ga voor duurzaam! Daarvoor hoef je maar een paar kleine maatregelen te nemen. We helpen je graag op weg.

Groen is ook handig De tuinen in Het Dorpshart fase 4F zijn perfecte plekken om je te ontspannen, te eten met vrienden of te genieten van de zon en om als verlengstuk van je huis in te richten. Dat doe je natuurlijk op een dusdanige manier dat het bij jouw gebruiksbehoeften, smaak en beschikbare tijd past. Bij deze willen we vast één misvatting uit de weg ruimen: een groene tuin hoeft niet per definitie meer tijd te kosten qua onderhoud. Als je zorgt voor goede bodembedekkers, heb je bijvoorbeeld maar weinig omkijken naar onkruid. Wij dagen je uit om een duurzame tuin aan te leggen. We geven je tips en ook hebben we diverse suggesties voor je uitgewerkt. Zelf dragen we ook ons steentje bij aan duurzaamheid in Hoef en Haag. Dit doen we onder andere door energiezuinige woningen te bouwen, de bergingen standaard te voorzien met een sedum dak, er wordt een vertraagde waterafvoer toegepast én een insektenhotel geplaatst.

"Het is mooi om te zien hoe je kinderen kunnen genieten van een levende tuin en zelf op ontdekkingstocht gaan."

Sedum dak op je berging

Om direct een steentje bij te dragen aan het milieu én het helpen bij het realiseren van een Regenproof tuin, krijgt iedere berging in de tuin een duurzaam Sedumdak.

De natuurlijke eigenschappen van Sedum maakt deze geschikt voor dakbegroening. De planten slaan water op in de bladeren wat zorgt voor wateropvang én koeling in de tuin.

Een insektenhotel aan de muur

Een insektenhotel is niet alleen leuk om naar te kijken, maar heeft ook een belangrijke functie. Het is een ideale hulp voor bij het overwinteren en nestelen van bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en andere insekten.

Ook de oorworm zal je hotel gaan bezoeken. Wist je dat deze beestjes dol zijn op bladluizen en andere kleine insecten die schadelijk zijn voor jouw moestuin?

Opvang van water in je tuin

In een slim ingerichte tuin wordt het regenwater opgevangen en vastgehouden op de plek waar het valt. Hierdoor vermindert de kans op wateroverlast, vindt er verkoeling plaats in periodes van extreme hitte én vergroot je de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin. De bekenste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, Het aansluiten van een regenton zorgt ervoor dat je regenwater kunt opvangen en op een later moment kan gebruiken.

De tuinen in Het Dorpshart fase 4 worden nu al regenproef

We hebben steeds vaker heftige regenbuien en langere periodes van hitte en droogte. Compleet betegelde tuinen zijn in zo’n situatie niet ideaal. In een strak betegelde tuin kan het regenwater moeilijk wegzakken in de grond. Daardoor kunnen tuinen én straten onderlopen en raakt het riool overbelast. Daarentegen, als het warm is, blijft de warmte veel langer hangen in een betegelde omgeving waar groen ontbreekt. Groen zorgt namelijk voor verkoeling. Deze situatie noemen we hittestress.

Of je nu een kleine of grote tuin hebt, iedereen kan meehelpen om wateroverlast te voorkomen en hittestress te verminderen! Daarom worden alle tuinen in Het Dorpshart fase 4F voor minimaal 60% als groene en waterbestendige tuin ingericht.

Speciaal voor deze fase hebben wij voor élk woningtype een tuin laten uitschetsen door Hoveniersbedrijf Huiting in Vianen

Bekijk hier de tuinontwerpen