Materialenpaspoort

Hoef en Haag heeft een circulaire primeur

Nederland staat voor de transitie naar een circulaire economie. Circulair ontwikkelen en bouwen is stap één. Maar wil je écht het verschil maken, dan moeten gebruikers van de woning in de voetsporen van de bouwwereld treden. Dus bedachten AM en BAM het materialenpaspoort nu ook aan kopers uit te reiken. Nu nog uniek in Hoef en Haag, maar zonder enige twijfel straks de standaard.

‘Nederland Circulair in 2050’ geeft de ambitie duidelijk aan: 50% minder primair grondstofverbruik in 2030 en een volledig circulaire economie in 2050. Voor de bouwsector betekent dit meer en hoogwaardiger hergebruik van bouwmaterialen. Ook vraagt het om een andere aanpak in het ontwerpen en uitvoeren van bouwprojecten. ‘Het documenteren, registreren en archiveren van materialen in gebouwen en constructies maakt hergebruik eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en reduceert afval’, stelt Madaster het materialenkadaster. AM en BAM sluiten zich hier volledig bij aan.

Zo simpel kan het zijn

Anne van Mullem, ontwikkelaar bij AM licht toe waarom deze stap gemaakt wordt. “Om hergebruik ook na het voltooien van de bouw te stimuleren, is het belangrijk dat kopers van een woning zich bewust worden van circulariteit en gemakkelijk toegang hebben tot informatie hierover. Het materialenpaspoort biedt dit! Het is een gedetailleerd digitaal identiteitsbewijs waarin staat uit welke materialen, elementen en producten een woning is opgebouwd. Ook staat in het paspoort hoe er gebouwd is en waar de materialen zich in de woning bevinden. Het paspoort biedt een overzicht van de materiële, financiële en circulaire waarde van de woning.”

Primeur

Hoef & Haag is een compleet nieuw dorp bij Vianen dat ontwikkeld wordt door AM en BPD in een samenwerkingsverband Hoef & Haag CV. Wij hebben vanaf dag 1 duurzaamheid hoog in het vaandel staan en werken dagelijks aan de volgende stap om Hoef & Haag nog beter en duurzamer te maken. De kopers van alle 78 woningen in het project Het Dorpshart fase 4F hebben de primeur in Hoef & Haag en krijgen als eerste het Materialenpaspoort! Het is mooi dat we met dit paspoort de volgende stap kunnen zetten, aldus Anne van Mullem. Anne vervolgt: “Met dit instrument helpen de ontwikkelaars en bouwers om bewoners circulaire afwegingen te laten maken tijdens het beheren en eventueel verbouwen of herontwerpen van hun woning.”

Het materialenpaspoort

Tot voor kort waren details van toegepaste materialen in woningen voornamelijk inzichtelijk voor de bouwer zelf en beperkt voor de bewoner. Met de introdutie van het materialenpaspoort wordt nu de brug geslagen naar de eindgebruikers van de woning. BAM maakt voor iedere woning een actueel, gedetailleerd en beveiligd webbased materialenpaspoort aan in Madaster dat zonder ingewikkelde software altijd te bekijken is. Naast alle informatie over materialen staan ook de plattegronden en doorsnedes in het paspoort en kunnen woningeigenaren zien welke materialen zich waar in de woning bevinden, hoeveel de materiaalsoort voorkomt en wat de waarde is. Daarmee geeft het materialenpaspoort inzage in het mogelijke hergebruik van de verwerkte materialen. De basis voor circulariteit is hiermee gelegd.

Anne van Mullem


“Ik hoop dat we met het materiaalpaspoort in Het Dorpshart 4F de nieuwe standaard hebben gezet en circulair ontwikkelen voor de consument meer te leven komt.”

Meer over jou duurzame woning